Het boek Klaarkamp, Middeleeuws klooster bij Rinsumageest werd vrijdag 11 april 2014 gepresenteerd. Foto: Klasina van der Werf
Het boek Klaarkamp, Middeleeuws klooster bij Rinsumageest werd vrijdag 11 april 2014 gepresenteerd. Foto: Klasina van der Werf

Eindelijk een boek over Klaarkamp

RINSUMAGEAST – De wens van de Stichting Klooster Claercamp is uitgekomen. Er was al een museum en een film, alleen het boek ontbrak nog. Gisteren is het boek Klaarkamp, Middeleeuw klooster bij Rinsumageest van journalist Erwin Boers gepresenteerd  bij het Archeologisch Steunpunt Museum Klooster Claercamp in Rinsumageast. 

Abt Alberic Bruschke van de Cisterciënzer Abdij Sion te Diepenveen nam het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van Jannewietske de Vries, gedeputeerde Cultuur en Erfgoed van de provincie Fryslân.

Het boek is nummer tien in de reeks Archeologie in Fryslân, met steun van de provincie Fryslân uitgegeven door Uniepers Uitgevers. Het beschrijft de geschiedenis van de schiere monniken in noordelijk Fryslân, en specifiek het klooster Klaarkamp, dat dichtbij Rinsumageast gelegen was.

Klaarkamp bezat veel gebieden in de provincie, waaronder Schiermonnikoog. Het eiland ontleent zijn naam duidelijker dan ieder ander gebied aan de cisterciënzer of schiere monniken. Sinds de Reformatie in 1580 zijn de monniken verdwenen van het eiland. De orde, die nog steeds bestaat, heeft echter plannen om op korte termijn terug te keren.

Een mooie aanleiding om het boek over Klaarkamp aan te bieden aan de cisterciënzer abt, op de plaats waar het klooster ooit stond, te midden van archeologische vondsten.

Meer hierover in het Nieuwsblad Noordoost-Friesland van maandag 14 april.

Foto: Klasina van der Werf

 

Artikel geplaatst door Klasina van der Werf op 12-04-14 09:44.
Dit artikel is afkomstig van nieuwsbladnof.


Reageren via de website is niet meer mogelijk. Meediscussiëren wel! Ga daarvoor naar onze Twitter- of Facebookpagina!

Actueel nieuws

Blijf overal op de hoogte Volg Nieuwe Dockumer Courant via:
Advertentie
advertentie